Robyn Francis Interview-Pt1 May 2015

Robyn Francis Interview Pt2 May2015

NEWS:Albert Bates is going to teach the PDC with Robin Francis

Albert Bates is going to join and teach the PDC together with Robyn Francis in Bulgaria! Albert Kealiinui Bates is an influential figure in the intentional community and ecovillage movements. A lawyer, author and teacher, he has been director of the Global Village Institute for Appropriate Technology [1] since 1984 and of the Ecovillage Training Center at The Farm in Summertown, Tennessee since 1994. Bates has been a resident of The Farm since 1972. A former attorney, he argued environmental and civil rights cases before the U.S. Supreme Court and drafted a number of legislative Acts during a 26-year legal career.

Робин Франсис – основоположник в Пермакултурния дизайн

Робин Франсис получава титлата „Старши пермакултурен специалист” по време на наскоро провелата се 12-та Среща на Австралийските Пермакултурни дизайнери (САП-12) в Тасмания и държи феноменален рекорд като един от основополагащите учители и дизайнери в сферата, след завършването на първия курс за Пермакултурни Дизайнери със Сертификат (ПДС) за жени през 1983 г. Тя въвежда и много практически умения в работата си, тъй като работи 10 години над био градини в Бавария, Германия и Австрия, управлява и създава билкови и обществени градини, основава био-регионална организация, лобира за създаването на здрави социални движения в Австралия и пътува 5 години, изучавайки традиционното земеделие и култура, и събирането на диви, ядливи култури в Европа и Азия. Две години след завършването на ПДС курса си тя основава “Пермакултура – Сидни” и открива пермакултурен център в града. Редовно участва в САП от самото им начало и води няколко ПДС-та, като също така е и водещо лице в мрежата “Earthbank” и конференциите на „Earthbank - Австралия“. 


През 80-те години Бил Молисън е неин наставник и заедно преподават първия ПДС курс в Индия през 1987 г. Същата година тя основава „Permaculture International” ООД и поема редакцията на списание „International Permaculture”, както и обучава една от най-успешните съвременни дизайнерки Роузмари Мороу и я окуражава да започне да преподава. От тогава насам, Робин провежда над 130 ПДС-та в четиринадесет страни и обучава стотици учители и дизайнери по Пермакултура от цял свят. Тя реализира проекти на най-различни места - в отдалечени, пустинни общества на аборигени, води градски и селищен дизайн, както и проекти за стартиращи екоселища, в студен, влажен и дори сух климат. Тя е и ключов участник в развитието на официалната акредитация за професионална квалификация в Пермакултурния дизайн пред австралийските власти. Такива курсове тя води в нейния образователен център по Пермакултура „Градини Джанбунг“, в суб-тропиците на източна Австралия.

Робин се описва като мечтател и прагматичен визионер. Нейният имот „Градини Джанбунг“ и начина, по който е оформила и улеснила живота в еко-обкръжението ѝ доказват това, каквото прави и работата в глобален мащаб. Тя казва: „Само чрез хармоничното преплитане на социалната Пермакултура и дизайна на физическото обкръжение, ние можем да бъдем ефективни срещу промените. Разбирам Пермакултурата като ключов инструмент за оформяне и преструктуриране на възраждащата се културна екология, за да посрещне тя предизвикателствата на днешното време“.

Наскоро работата ѝ се фокусира в представянето и напътстването на новопоявилите се пермакултурни асоциации в Тайван и Китай. Подкрепата на практикуващи дизайнери, на местно и глобално ниво, с опита ѝ на специалист и повдигането на стандартите при пермакултурните учители и дизайнери, са движеща страст за нея. Като учител, тя черпи от невероятното богатство на личния си опит, преминаващ през цялата история на Пермакултурата до момента с високи познания за положителното повлияване на промените в климата. Това ниво тя достига, чрез собствения си преход от отчаяние от състоянието на съвременния свят  към творческа сила, мъдрост и състрадание.

Робин се вълнува силно от въглеродния отпечатък, който оставя след себе си и не желае да пътува на дълги международни полети, които отделят повече въглероден диоксид от капацитета за преработване на нейните „Джанбунг“ бамбукови градина и гора. Това е вероятно последният случай, в който тя ще лети до Европа, за да сподели знанията си, тъй като ще се фокусира върху Австралия и близкия азиатски регион в следващите години.

http://www.robynfrancis.com/curriculum-vitae/

Contacts

donka.radeva @ unwe.bg         tel.: +359 889 342 901      fax: +359 2 81 95 315     www.unwe.bg/permaculture

Go to top