Robyn Francis Interview-Pt1 May 2015

Robyn Francis Interview Pt2 May2015

NEWS:Albert Bates is going to teach the PDC with Robin Francis

Albert Bates is going to join and teach the PDC together with Robyn Francis in Bulgaria! Albert Kealiinui Bates is an influential figure in the intentional community and ecovillage movements. A lawyer, author and teacher, he has been director of the Global Village Institute for Appropriate Technology [1] since 1984 and of the Ecovillage Training Center at The Farm in Summertown, Tennessee since 1994. Bates has been a resident of The Farm since 1972. A former attorney, he argued environmental and civil rights cases before the U.S. Supreme Court and drafted a number of legislative Acts during a 26-year legal career.

Предварителни изисквания:

Задълбочен интерес и/или практически опит в екологичното земеделие, екологията и устойчивото развитие.

Добри познания по английски език (ще бъде осигурен преводач от английски, но следва да се има предвид международната среда).

"Курсовете са фокусирани върху перманентното земеделие и устойчивостта, системите за дизайн на ландшафта и биорегионите, съхранение и възстановяване на почвите и биоразнообразието, отглеждане на земеделски и горски култури, селскостопански животни и аквакултури. Курсът е подходящ за фермери с интереси към натуралното, устойчивото, биологичното и екологично земеделие."

Курсът е ориентиран към:

- студенти, магистри, докторанти и преподаватели от висши училища, специализирани в програми за обучения с аграрна и екологична насоченост, но е отворен към всички специалности от висшето образование;

- фермери с интереси към натуралното, устойчивото, биологичното и екологично земеделие;

- новонавлизащи в земеделието и градинарството;

- представители на браншови организации и НПО.

Курсът се фокусира върху перманентното земеделие и устойчивостта, системите за дизайн на ландшафта, съхранение и възстановяване на почвите и биоразнообразието, горските култури, животинските системи и аквакултурите, биорегионите, правните и икономическите системи, градското земеделие, екологичните общности и транзиция.

След успешно завършване на курса на участниците ще бъдат издадени сертификати от Permaculture College Australia. Курсът комбинира занимания на открито и на закрито (лекции, работни сесии, презентации с дискусии), както и интересни посещения на забележителности в местната общност и на ферми, прилагащи принципи от перманентното земеделие, включително запознаване с местните традиции.

Обучението ще се проведе в рамките на 16 календарни дни с 2 почивни дни по време на курса. Включително един ден за пристигане и един за заминаване, или общо 18 дни.

Продължителността на дневното обучение е от 9.00-17.30 ч.

Пристигане за курса преди обяд на 02август 2015 – отпътуване сутринта на 19 август 2015.

Програма на курса:

PDC Permaculture Design Course

 • 1 Intro’s. Creative Problem Solving, Permaculture & Sustainability
 • 2 Patterns in Culture, Patterns in Nature, Permaculture ethics and principles
 • 3 Landform reading, water in Landscape, Water collection & conservation, Earthworks
 • 4 Soil, soil food web, soil ecology, Forests and biospheric functions, microclimates
 • 5 Global climate system, Biomes, Climates: Temperate, Tropical, Arid, Minor landscapes
 • 6 Patterns in Design, Design Methodology, Site analysis, Client briefs
 • 7 Appropriate Technology, Passive solar house design, Edible landscape & home garden design
 • 8 Orchards and food forests, main crops
 • 9 Animal systems, Aquaculture, Bees
 • 10 Zone IV and V systems, Integrated pest & weed management Design for disaster
 • 11 Bioregions, Legal and Economic systems, Design Project
 • 12 Patterns in Human Settlements, Ecovillages, Design Project
 • 13 Urban, community Gardens & Transition, Design Project
 • 14 Design Presentations, Working in Permaculture, Course Feedback

ТАКСА:

 • Таксата за участие в Сертификационни Курс по Пермакултурен дизайн е общо 1230 евро.
  В нея са включени разходи за лекции, сертификат, настаняване и храна за периода на курса.
 • При набиране на пълен брой участници за курса ще има отстъпка от цената при записване за двата курса - 110 евро за PDC и 80 евро за TTC - или общо 190 евро за двата курса, ако даден участник запише и двата курса един след друг.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ:

Курсовете ще се проведат в селски комплекс от планински тип с осигурена здравословна местна кухня (с възможност за избор между веган/вегетарианска и/или месна кухня ).

Мястото на провеждане се намира в къщи за гости Дешка, с. Горно Драглище. Намира се 13 км северно от гр. Разлог и на 15 км от туристическия планински курорт Банско. Недалеч е и с. Баня, известно с минералните си води. Горно Драглище се намира в подножието на Рила планина, като е обградено от още две планини - Пирин и Родопи. От селото започват екопътеки с обучени местни водачи. Собствениците на къща Дешка втора година поред са носители на приза „Пазител на традициите”, присъден от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.Къщите, в които ще се проведат събитията, разполагат с уютно обзаведени двойни, тройни и една петорна стая със санитарни възли /самостоятелни или един на етаж/, семинарна зала, веранда, лятна градина, кухня, музей.

http://www.baatbg.org/object/kyshta-za-gosti-deshka/40/46/

СТИПЕНДИИ

За участници в курсовете с местожителство в България, Европейският колеж по пермакултура може да предложи ограничен брой стипендии в размер между 43% и 72% от таксата участие в зависимост от броя на записалите се участници и допълнителните възможности за спонсориране.  Кандидатите ще бъдат уведомени по имейл за възможностите за получаване на стипендия.

Всички участници в курсовете могат да проучат предварително възможностите за получаване на стипендии по линия на програми Erasmus, CEEPUS и други в местните си университети във връзка с финансиране участието им в лятното училище.

Моля да се има предвид, че интересуващите се от стипендии от местните си университети следва да кандидатстват за това отделно и паралелно на настоящата процедура пред съответния донор/програма в своя университет.

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ >>>
 

Contacts

donka.radeva @ unwe.bg         tel.: +359 889 342 901      fax: +359 2 81 95 315     www.unwe.bg/permaculture

Go to top